сряда, 21 ноември 2012 г.

Обучение за пилот на самолет, как се минава курса.


Как се става пилот на самолет в България?

Обучението за пилот на самолет в България става колкото и лесно толкова и трудно. То трябва да стане в одобрен от въздухоплавателната администрация на България (ГД-ГВА ), учебен център (FTO – Flight Training Organisation). В момента има няколко такива и за да не прозвучи като реклама няма да ги споменавам.  Преди да започнете курсове за пилот обаче, трябва да решите за какъв лиценз искате да се обучите (дали ще летите за удоволствие или искате да станете професионален пилот).
Лицензите за пилот на самолет се делят на три основни вида:
PPL(A)-Private Pilot Licenseсвидетелство за летателна правоспособност за любител пилот, с него можете да летите на едно и двумоторни леки самолети, но само за не-търговски цели (не можете да получавате пари от летенето).
CPL(A) Commercial Pilot License - свидетелство за летателна правоспособност за професионален пилот, можете да получавате заплащане в следствие на работата ви като пилот. С този лиценз можете да пилотирате сам (като командир) леки едно и двумоторни самолети под 5700 кг с бутални двигатели или можете да сте втори пилот на по-тежки самолети  оборудвани с турбовитлови или джет двигатели, след допълнителна квалификация (курс за обучение на пилоти за съответния тип самолет Airbus например включващ както теоретично така и летателно обучение и надграждане до ATPL(A) теоретичен курс).
ATPL(A) Air Transport Pilot License - свидетелство за летателна правоспособност за професионален (транспортен) пилот – с този лиценз можете да сте както командир, така и втори пилот на по-тежки самолети,  за да го получите обаче трябва да имате 1500 часа летателно време.

Как протича обучението за пилоти на самолет?

Обучението протича по идентичен начин за всички лицензи, разликата е в продължителността на курса и знанията, които трябва да усвоите, и които трябва да покриете изпит. Има доста разновидности на програмите за обучение, можете да се обучавате по модули (модул за нощни полети или за полети по прибори-при намалена видимост), като всеки път взимате допълнителна квалификация или да изкарате всичко накуп в една интегрирана програма за обучение на пилоти. Тук са описани интегрираните варианти на обучението от нула до получаване на лиценза, за модулни опции можете да попитате в учебните центрове.
Свидетелство за летателна правоспособност за любител пилот – PPL(A)
За да получите това свидетелство трябва да имате 17 навършени години. Преди да започне летателното обучение трябва да минете медицински прегледи за да се установи вашата годност за PPL(A) трябва да покриете поне клас I или Клас II медицинска годност (звучи по-страшно от колкото е всеки здрав и млад човек покрива изискванията на тези класове.) Тези прегледи се минават пред комисия за авиомедицинско освидетелстване (KAMO), просто отивате и се записвате, намира се във високата бяла сграда на Терминал 1 на летище София (старата сграда на Балкан). След като покриете изискванията на КАМО. Можете да се запишете за обучението. Теоретичното обучение е с продължителност 125-150 часа и след него можете да преминете към летателно обучение, което е 45-50 часа полетно време. След като преминете обучението се явявате на изпит пред ГД-ГВА и при успех те ви издават лиценза. Готово вече можете да летите.
Свидетелство за летателна правоспособност за професионален пилот – CPL(A)
За да получите това свидетелство трябва да имате 18 навършени години и клас I от горе-споменатата медицинска годност. Курсът теоретично обучение е в размер от минимум 500 часа последван от 200 часа летателно обучение. Като правило хората решили да се занимават професионално с летене преминават теоретичен курс за ATPL(A)  с продължителност 750 часа тъй като този курс ви дава право да се качите на по-тежки самолети и ако сте преминали курса за CPL в някой момент трябва да се явявате на курс за надграждане и да държите нови изпити (които никак не са леки). Затова обикновено при придобиване на професионален лиценз се преминава 750 часовият курс. Летателното обучение преминава за 200 часа след което се явявате на теоретични изпити и летателна проверка пред ГД-ГВА.
Свидетелство за летателна правоспособност за професионален (транспортен) пилот - ATPL(A)
За получаване на този лиценз ви трябват21 навършени години и медицинска годност клас I, също така 1500 часа летателно време. Затова обикновено хората преминават курса, който е 750 часа теоретично обучение и след това 200 часа летателно обучение. След полагане на теоретични изпити 12 на брой пред ГД-ГВА се издава лиценз  CPL(A) с покрити теоретични изисквания за ATPL(A) даващ ви право да летите като втори пилоти на тежки търговски самолети и да чакате да направите 1500 часа полетно време за да можете да кандидатствате за ATPL(A). Този подход е известен като ATPL frozen (замразен ATPL.)
Цени на курсовете за пилот на самолет.
Цените на обучението варират и зависят от типа лиценз типа самолет, на който ще се обучавате и самият учебен център. Ако за PPL можете да се обучите 8-10 000 евро за CPL и ATPL  цените могат да достигнат 35000-40000 евро (не е евтина прищявка).  За конкретните цени на курсовете за пилоти трябва да си комуникирате с конкретните учебни центрове, тези са по-скоро за ориентир J
Успех на всички, които искат да се занимават с летене.

събота, 17 ноември 2012 г.

Как се връзва вратовръзка.

Как се връзва вратовръзка. Обяснение на четирите основни възела.

Вратовръзката е задължителен аксесоар за мъжа при посещаване на официални и не толкова официални мероприятия. Независимо дали отивате на сватба и вратовръзката ще се окаже на челото ви след 12 часа или отивате на бизнес среща, добре направеният възел винаги ще направи добро впечатление. Затова всеки мъж би трябвало да знае как се връзва вратовръзка. Има четири основни възела за вратовръзка:
Възел Four in hand.
Възел Уиндзор (Windsor).
Възел Половин Уиндзор (Half Windsor Knot).
Възел Прат (Pratt knot).

Възел Four in Hand.


Four in Hand Knotе тесен по дискретен и малко несиметричен възел за вратовръзка. Използва се при по-вталени ризи на които горното копче не се закопчава. Също така и за вратовръзки направени от по-плътна материя. За да направите възел Four in Hand следвайте следните инструкции:
1)Сложете вратовръзката, така че широкият край да бъде от дясната страна и да провисне около 30-тина сантиметра под тесния край отляво.
2) Кръстосайте широкия край на вратовръзката над тесния.
3) Завъртете широкия край на вратовръзката под тесния и издърпайте надясно.
4) Завъртете пак широкия край този път наляво така че да мине над тесния край на вратовръзката.
5) Издърпайте широкия край на вратовръзката нагоре през примката образувала се около врата ви.
6) С показалеца си задръжте възела на вратовръзката така че да е хлабав и спуснете широкият край през възела.
7) Издърпайте широкият край на вратовръзката и пооправете възела като наместите тесния край. (Ако се е разместил)

Възел Уиндзор (Windsor knot).


Възелът Уиндзор (Windsor Knot) е широк и плътен възел за вратовръзка. Обикновено се избира при по важни бизнес срещи или интервюта, тъй като се смята, че този възел излъчва увереност. Най-добре пасва на ризи с широки яки и е лесен за връзване на всички вратовръзки. За да завържете вратовръзката си с възел уиндзор следвайте тези стъпки:
1)Сложете вратовръзката, така че широкият край да бъде от дясната страна и да провисне около 30-тина сантиметра под тесния край отляво.
2) Кръстосайте широкия край на вратовръзката над тесния..
3) Издърпайте широкия край нагоре през примката между яката и вратовръзката.
4) Спуснете широкият край надолу.
5) Издърпайте широкия край под тесния надясно, обратно през рамката и пак надясно, така че широкият край да седи обърнат навън.
6) Прекарайте широкия край обратно на ляво като той мине над тесния.
7) Издърпайте отново широкият край на вратовръзката през примката нагоре отново.
8)Промушете широкия край през възела.
9) Използвайки две ръце стегнете възела, оправете разместванията и внимателно го придърпайте към яката.

Възел Половин Уиндзор (Half Windsor Knot).


Възелът половин Уиндзор (Half Windsor Knot) е по скромна версия на възелът Уиндзор. Той е симетричен триъгълен възел подходящ за вратовръзки направени от по леки материи. Подходящ е за всякакъв тип ризи.
1)Сложете вратовръзката, така че широкият край да бъде от дясната страна и да провисне около 30-тина сантиметра под тесния край отляво.
2) Кръстосайте широкия край на вратовръзката над тесния.
3) Завъртете широкия край на вратовръзката под тесния и издърпайте надясно.
4) Вдигнете широкия край на вратовръзката нагоре.
5) Издърпайте широкият край на вратовръзката през примката около врата и надясно.
6) Преметнете широкият край пред тесния от дясно наляво.
7) Отново промушете широкият край на вратовръзката нагоре през примката.
8) Промушете широкия край на вратовръзката през възела.
9) Използвайки две ръце стегнете внимателно възела и го придърпайте към яката.

Възел Прат (Pratt knot).


Възелът Прат или Шелби (Pratt knot or Shelby Knot) изчистен и сравнително широк възел за вратовръзки но не колкото възелът Уиндзор. Подходящ е за вталени ризи и за вратовръзки изработени от по-леки или средни материи. Ето как се връзва вратовръзка на този възел:
1) Поставете вратовръзката наопаки, така че широкият край да бъде от дясната страна и да провисне около 30-тина сантиметра под тесния край отляво.
2) Кръстосайте широкия край под тесния.
3) Вземете широкия край и го завъртете над и след това под тесния през примката.
4) Издърпайте надолу и стегнете.
5) Прекарайте широкия край над тесния от ляво надясно.
6) Издърпайте широкия край на вратовръзката нагоре зад примката.
7) Последно прекарайте широкия край през възела на вратовръзката и стегнете внимателно.

Това са основните и най-често използваните възли. За да се научите как се връзва вратовръзка трябва само да вземете една вратовръзка и да се упражнявате пред огледалото. Успех в начинанието.

вторник, 13 ноември 2012 г.

15 начина да спестим пари от семейния бюджет.

Как да спестим пари от семейния бюджет- 15 прости правила и не, не ги спазвате всички.

От година на година живота в България уж става по лек, а на хората все не им достигат пари. Не знам кой е виновен за това и не мисля да го коментирам в блога си, но едно е сигурно, повечето хора изпитват недостиг на финансови средства за домакинството. Знам че повечето домакинства правят всичко по силите си за да сцепят стотинката на две, но все пак реших  да напиша няколко реда за това от къде можем да резнем семейните разходи още малко (надявам се без да причиним изтъняване до момента на късане).  Ето и моите съвети, това са неща които съм установил по моите лични разходи и са дали ефект при мен. Препоръчвам на всеки да си изработи система как да спести пари базирана на наблюдения върху конкретния семеен бюджет. Преди да видя от какво мога да спестя аз си направих една таблица в Excel и три месеца си водих статистика на разходите, горещо препоръчвам и вие да направите така.  Ще кача въпросната таблица  в този блог и с малки корекции мисля, че ще работи като бюджетен калкулатор за всяко семейство.
И така какво открих
  1. Използвайте бюджетен калкулатор, само така можете да направите правилна оценка от какво можете да спестите във вашето домакинство и лишаването от кои разходи няма да навреди изключително на домакинството.
  2. Спестете от храна -  повечето хора доста са изтънили бюджета за храна, но за някои от нас има какво да се спести.Винаги когато можете гответе и яжте в къщи.  Сготвената храна е и по-вкусна и по-евтина и по-здравословна. Оказа се че аз лично харча над 300 лева за хранене навън, като това е само за едно ядене на ден (прибирайки се от работа не ми се готви, съответно си взимам нещо от близката кръчма или поръчвам ) Готвенето се оказа и добър успокоител на нерви. Започвайки да готвя знаех как се пържат яйца и картофи вече мога да правя над 30 манджи и изпитвам удовлетворение от това.
  3. Носете си от готвената храна на работното място когато можете, така хем ще ядете вкусна гозба хем няма да давате пари по заведения или за гадни сандвичи.
  4. Гответе за поне четири порции.  Ако готвим 2 часа за едно ядене тогава няма да спестим и лев по скоро сметката за тока ще набъбне.
  5. Пазарувайте накуп. Направете си план за продуктите за седмицата и винаги когато парите в джоба ви позволяват, пазарувайте накуп. Така пестите от три неща, първо можете да купите по големи разфасовки продукти, които излизат по-евтино, второ пестите разходи от ходенето до магазина, и трето пестите времето си. Разгледайте плана и по възможност купувайте храни с голям срок на годност. Колкото по-малко храна изхвърляте толкова по добре.
  6. Спестете вода - когато не се ползват затваряйте крановете на мивката. С две чаши вода можете да си измиете зъбите с три да се обръснете защо тогава да тече водата докато се сапунисваме или търкаме с четката. Сапунисвайте чиниите накуп, ако ги миете на ръка, и ги изплакнете накуп.
  7. Спестете от електричество. Когато не се ползват, спирайте лампите, климатиците  телевизора и другите битови уреди.  
  8. Спестете от отопление. През зимния сезон огромна част от семейните приходи отиват за отопление, затова се погрижете да не топлите комшиите или по-лошо околната среда. Проучете възможностите за субсидии по програмите за енергийна ефективност или направете необходимото да изолирате старата дограма с подръчни средства. С дунапренови  лепенки за 10 лева можете да запушите духащата стара дограма без да променяте нейната функционалност (прозорците ще се отварят).
  9. Спестете от месечни разходи. Кабелна телевизия, домашен телефон и/или мобилен телефон, Интернет и всякакви абонаментни услуги – проверете дали ползвате изцяло плана който плащате. Имате ли нужда от най-бързия интернет или от 1000 безплатни минути, като изговаряте по малко от 100. Проверете за пълни пакети ,някои оператори на комуникационни услуги предлагат всички гореизброени неща в пакет с много изгодна цена. С цената един загубен ден в разглеждане на планове можете да си спестите до 30-40 лева месечно.
  10. Поддържайте колата си. Обслужването на автомобила е изключително важно заради две неща – първо автомобилът няма да ви остави когато ви трябва и няма да плащате на друг да ви вози и второ спестява разходи по ремонти на колата (сменят маслото за 200 лева а двигателя го сменят за 2000).
  11. Наблюдавайте банковите си наличности.Не пропускайте плащания по кредити или кредитни карти. Винаги когато имате възможност плащайте дълговете си навреме, за да не се трупа лихва. Не купувайте неща на кредит ако можете да ги купите без, ако трябва изчакайте с покупката на телевизора до следващия месец когато ще имате парите. Един месец без телевизор няма да навреди, но ще спестите оскъпяването.Ако имате свободни пари отворете депозит, лихвите не са големи, но е възможност да изкарате някой лев.
  12. Винаги когато купувате скъпи неща проучете първо. Понякога едно проучване може да ви спести доста пари.
  13. Не се поддавайте на принципа комшията има и аз трябва да имам. Доста неща се купуват само за да бъдат захвърлени в някой килер. Гъзарията също е скъпа за какво ви е новия iPhone като старият е почти същия.
  14. Спрете или намалете алкохола и цигарите доста голямо перо от бюджета отива за тези две неща. Ако успеете да ги спрете можете да си докарате сериозни спестявания. Аз за момента още се боря така че това е перото което и спестява най-много и е най-трудно за отказване, но при успех ще си заслужава.
  15. Не гледайте на пестенето като на фикс идея. Не се лишавайте от дребните удоволствия пестенето е като диета ако е прекалено тежка има огромен йо-йо ефект. Лишаваите се само от ненужни разходи и не изпадаите в крайности.
Спестяването на пари е колкото лесна толкова и изискваща задача. Всеки сам най-добре знае от какво може да се лиши и няма едно решение за намаляване на семейните разходи. Направете си добре сметката и ви пожелавам успех в начинанието.