вторник, 13 ноември 2012 г.

15 начина да спестим пари от семейния бюджет.

Как да спестим пари от семейния бюджет- 15 прости правила и не, не ги спазвате всички.

От година на година живота в България уж става по лек, а на хората все не им достигат пари. Не знам кой е виновен за това и не мисля да го коментирам в блога си, но едно е сигурно, повечето хора изпитват недостиг на финансови средства за домакинството. Знам че повечето домакинства правят всичко по силите си за да сцепят стотинката на две, но все пак реших  да напиша няколко реда за това от къде можем да резнем семейните разходи още малко (надявам се без да причиним изтъняване до момента на късане).  Ето и моите съвети, това са неща които съм установил по моите лични разходи и са дали ефект при мен. Препоръчвам на всеки да си изработи система как да спести пари базирана на наблюдения върху конкретния семеен бюджет. Преди да видя от какво мога да спестя аз си направих една таблица в Excel и три месеца си водих статистика на разходите, горещо препоръчвам и вие да направите така.  Ще кача въпросната таблица  в този блог и с малки корекции мисля, че ще работи като бюджетен калкулатор за всяко семейство.
И така какво открих
  1. Използвайте бюджетен калкулатор, само така можете да направите правилна оценка от какво можете да спестите във вашето домакинство и лишаването от кои разходи няма да навреди изключително на домакинството.
  2. Спестете от храна -  повечето хора доста са изтънили бюджета за храна, но за някои от нас има какво да се спести.Винаги когато можете гответе и яжте в къщи.  Сготвената храна е и по-вкусна и по-евтина и по-здравословна. Оказа се че аз лично харча над 300 лева за хранене навън, като това е само за едно ядене на ден (прибирайки се от работа не ми се готви, съответно си взимам нещо от близката кръчма или поръчвам ) Готвенето се оказа и добър успокоител на нерви. Започвайки да готвя знаех как се пържат яйца и картофи вече мога да правя над 30 манджи и изпитвам удовлетворение от това.
  3. Носете си от готвената храна на работното място когато можете, така хем ще ядете вкусна гозба хем няма да давате пари по заведения или за гадни сандвичи.
  4. Гответе за поне четири порции.  Ако готвим 2 часа за едно ядене тогава няма да спестим и лев по скоро сметката за тока ще набъбне.
  5. Пазарувайте накуп. Направете си план за продуктите за седмицата и винаги когато парите в джоба ви позволяват, пазарувайте накуп. Така пестите от три неща, първо можете да купите по големи разфасовки продукти, които излизат по-евтино, второ пестите разходи от ходенето до магазина, и трето пестите времето си. Разгледайте плана и по възможност купувайте храни с голям срок на годност. Колкото по-малко храна изхвърляте толкова по добре.
  6. Спестете вода - когато не се ползват затваряйте крановете на мивката. С две чаши вода можете да си измиете зъбите с три да се обръснете защо тогава да тече водата докато се сапунисваме или търкаме с четката. Сапунисвайте чиниите накуп, ако ги миете на ръка, и ги изплакнете накуп.
  7. Спестете от електричество. Когато не се ползват, спирайте лампите, климатиците  телевизора и другите битови уреди.  
  8. Спестете от отопление. През зимния сезон огромна част от семейните приходи отиват за отопление, затова се погрижете да не топлите комшиите или по-лошо околната среда. Проучете възможностите за субсидии по програмите за енергийна ефективност или направете необходимото да изолирате старата дограма с подръчни средства. С дунапренови  лепенки за 10 лева можете да запушите духащата стара дограма без да променяте нейната функционалност (прозорците ще се отварят).
  9. Спестете от месечни разходи. Кабелна телевизия, домашен телефон и/или мобилен телефон, Интернет и всякакви абонаментни услуги – проверете дали ползвате изцяло плана който плащате. Имате ли нужда от най-бързия интернет или от 1000 безплатни минути, като изговаряте по малко от 100. Проверете за пълни пакети ,някои оператори на комуникационни услуги предлагат всички гореизброени неща в пакет с много изгодна цена. С цената един загубен ден в разглеждане на планове можете да си спестите до 30-40 лева месечно.
  10. Поддържайте колата си. Обслужването на автомобила е изключително важно заради две неща – първо автомобилът няма да ви остави когато ви трябва и няма да плащате на друг да ви вози и второ спестява разходи по ремонти на колата (сменят маслото за 200 лева а двигателя го сменят за 2000).
  11. Наблюдавайте банковите си наличности.Не пропускайте плащания по кредити или кредитни карти. Винаги когато имате възможност плащайте дълговете си навреме, за да не се трупа лихва. Не купувайте неща на кредит ако можете да ги купите без, ако трябва изчакайте с покупката на телевизора до следващия месец когато ще имате парите. Един месец без телевизор няма да навреди, но ще спестите оскъпяването.Ако имате свободни пари отворете депозит, лихвите не са големи, но е възможност да изкарате някой лев.
  12. Винаги когато купувате скъпи неща проучете първо. Понякога едно проучване може да ви спести доста пари.
  13. Не се поддавайте на принципа комшията има и аз трябва да имам. Доста неща се купуват само за да бъдат захвърлени в някой килер. Гъзарията също е скъпа за какво ви е новия iPhone като старият е почти същия.
  14. Спрете или намалете алкохола и цигарите доста голямо перо от бюджета отива за тези две неща. Ако успеете да ги спрете можете да си докарате сериозни спестявания. Аз за момента още се боря така че това е перото което и спестява най-много и е най-трудно за отказване, но при успех ще си заслужава.
  15. Не гледайте на пестенето като на фикс идея. Не се лишавайте от дребните удоволствия пестенето е като диета ако е прекалено тежка има огромен йо-йо ефект. Лишаваите се само от ненужни разходи и не изпадаите в крайности.
Спестяването на пари е колкото лесна толкова и изискваща задача. Всеки сам най-добре знае от какво може да се лиши и няма едно решение за намаляване на семейните разходи. Направете си добре сметката и ви пожелавам успех в начинанието.

1 коментар:

  1. Точка 6 където казвате да..."Спестете вода - когато не се ползват затваряйте крановете на мивката. С две чаши вода можете да си измиете зъбите с три да се обръснете защо тогава да тече водата докато се сапунисваме или търкаме с четката. Сапунисвайте чиниите накуп, ако ги миете на ръка, и ги изплакнете накуп...." е страхотно и не спирам да го повтарям вкъщи, само докато си мием зъбите изтича толкова много вода, че ако едно четири членно семейство спира докато си търка зъбите, би намалило доста осезаемо своята сметка на края на месеца.

    ОтговорИзтриване