петък, 19 март 2021 г.

Трябва ли да се яде месо ?

Месото е незаменим източник на витамини и минерали за вашата диета. Но както с всичко друго, прекалената му консумация може да доведе до здравословни проблеми в бъдеще. Когато иска да направи здравословен избор относно диетата, си човек трябва да бъде добре информиран.

 Напоследък вегетарианството навлиза широко в обществото ни. То е представено като здравословно, но истината е че основната му цел е да намери заместители на веществата, които месото ни дава. Това е затруднение, тъй като, от една страна трябва да търсиш заместители на естествена храна, а от друга ни лишава от изключително вкусен продукт, който ако се яде с граници често се оказва незаменим за нашето тяло. 

 Нормалната доза червено месо, която можем да консумираме без никакви проблеми е около 80-100 гр. месо на ден, тегло при сготвен продукт. Може да се комбинира до съответният еквивалент на седмична или на няколко дневна база. 

Месо като пилешко, свинско агнешко и телешко са богати на протеини. А червените меса са основен източник на желязо и на витамин В12. Някои меса са по-богати на мазнини и това може да доведе до високи нива на холестерол в кръвта, затова не трябва да се прекалява с употребата им. Избирайте по-малко тлъсти меса когато пазарувате, както и избирайте правилния метод за готвене. При варенето се получават най-малко наситени мазнини в месото, следват скара, грил, BBQ и печене на фурна, а пърженето e този с най-много. Избирайте рецепти за месо при които се избягва пърженето.

 Ето няколко съвета при купуването на месо:
  •  Поискайте парче с по малко тлъстини по него Ако купувате пакетирано месо, четете етикета за съдържанието на мазнини.
  •  Пуешко и пилешко месо са страхотен избор, но махайте кожата преди готвене. 
  •  Намалете купуването на наденици, салами бургери и пастети. Обикновено в тях има много мазнини от по нискокачествени парчета месо, както и много добавена сол. Страхотна опция е да си направите домашни мезета. 
  • Винаги спазвайте добра хигиена, когато готвите или съхранявате месо. 
В заключение мога да кажа че месото е изключително вкусна храна и основна, от която много хора се лишават без да има нужда. При спазване на контрол на консумацията му и при отсъствие на предписания от доктор относно забрана за ядене на месо, наслаждавайте на хубав стек без притеснения. Даже може да си отворите и една бира. И за нея казват че е вредна, но от опит знам – живота е по хубав с бира в ръка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар